Arkistoitu

Löytyykö Stadin Stärä?


Kallion lukion lyhyen matematiikan 8. kurssilaiset osallistuivat tänään Stadin Stärään, Afrikan tähti -tyyppiseen matematiikkapeliin, jonka pelilautana toimi Helsingin kantakaupunki.

Tiimi Teini-ikäiset mutanttiliito-oravat pelin tiimellyksessä. Kuvat: Elisa Lautala.

Stadin Stärässä Kallion lukiolaiset ratkoivat matematiikkaan liittyviä tehtäviä ympäri Helsingin kantakaupunkia. Pelilautana oli siis kaupunki ja tekniikka oli valjastettu avuksi. Opiskelijatiimit valitsivat rastinsa ja palauttivat vastauksensa iPadeilla Stadin Stärän alustalle. Vastausten raportoinnissa käytettiin tekstin lisäksi valo- ja videokuvaa.

Kolmen abiturientin ryhmä, Teini-ikäiset mutanttiliito-oravat, eli Kallion lukion abit Maija, Liisa ja Lotta lähtivät liikkeelle Kalliosta kohti keskustan Citycenter-ostoskeskusta. Tehtävänanto kuului:

“Citycenter-kauppakeskuksen keskellä olevan aukon halki halutaan ripustaa mainosnauha siten, että se kulkee kolmannen kerroksen aukon pidemmän reunan keskikohdasta alemman kerroksen vastapäisen reunan molempiin kulmiin Kuinka pitkä nauha tarvitaan?”

Tehtävä oli kinkkinen, mutta ratkesi viimein.


Pulmaa pohtimassa Citycenterissä.

Seuraavaksi joukkio suunnisti Kampin keskuksen Espoon bussien laiturialueelle. Siellä heidän piti ottaa sisätiloihin pyrähtäneen pulun rooli ja pohtia sen kulkua laiturilta toiselle.

“Pulu seikkailee Kampin kauppakeskuksessa Espoon bussien terminaalissa. Se lähtee kävellen liikkeelle keskimmäisen laiturin kohdalta, saapuu laiturille, jonka numero on yhden suurempi kuin lähtölaiturin, kääntyy ympäri ja palaa takaisinpäin kaksi laiturin väliä. Tämän matkan pulu kulkee viidessä minuutissa. Tee valokuvien avulla sarjakuva tai video tästä pulun matkasta. Pulu tekee taas täyskäännöksen ja jatkaa matkaansa käännöksiä tekemättä viidentoista minuutin ajan. Mille laiturille pulu päätyy?”

Tämän tehtävän mutanttiliito-oravat selvittivät jo huomattavasti nopeammin.


Pulu-video tuotannossa.

Matkalla seuraavaan kohteeseen Senaatintorille iPad-viestitti yllättäen Salamatehtävästä. Se suoritettiinkin raitiovaunukyydissä ja syntyi video, josta ilmenivät Fibonaccin lukujonon kahdeksan ensimmäistä jäsentä.

Perillä päästiin sitten seuraavan varsinaisen tehtävän kimppuun. Se edellytti kultaisen leikkauksen löytämistä Tuomiokirkon läheisyydestä. Katukivetyksestä tiimi löysikin jotakin, mikä ainakin melkein vastasi tehtävänantoa.


Jossain tässä on kultainen leikkaus.


Onnistuneen tehtävän lopputuuletus.

Senaatintorilta joukkue suuntasi takaisin Kallioon ja Sörnäisten metroasemalle. Siellä sijaitsee matemaattisesti kiinnostava kompassikuvio, jota he seuraavassa tehtävässään tarkastelivat lukujen 3π/4, sin(45°) ja cos(π) kautta.


Kuviota tarkastelemassa Sörnäisten metroasemalla.

Kuin tilauksesta seuraava Salamatehtävä tavoitti joukkueen, kun edellinen tehtävä oli suoritettu ja kioski oli aivan vieressä. Sieltä heidän piti etsiä lempisuklaapatukkansa ja laskea kuinka paljon siitä on maksettava makeisveroa ja kuinka monta prosenttia vero on suklaapatukan hinnasta?


Makeisvero on 95snt/kg, entä pienen patukan kohdalla?

Tähän tyyliin sujui Kallion lukion Stadin Stärä. Kuka voittaa? Saiko kukaan Kirjasto 10:stä saatuja oljenkorsia koottua? Se selviää seuraavalla matikan tunnilla.

Matematiikan Stadin Stärää Kallion lukiossa oli järjestämässä Sanna Kavonius Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitokselta. Peli liittyy hänen pro gradu -tutkielmaansa.

Lisää kuvia pelistä löytyy Flickrista.

Elisa Lautala pitää vesijuoksusta, kaikenlaisista kulttuuririennoista ja sunnuntaipäivistä.