Arkistoitu

Tutustu tähtitieteen historiaan ja nykypäivään Helsingin observatoriossa


Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin observatorio avattiin yleisölle tänään, lähes 180 vuotta valmistumisensa jälkeen. Observatorio esittelee tähtitieteen historiaa ja nykypäivää ja toivottaa tervetulleiksi koululaisryhmät sekä kaikki tähtitieteestä ja historiasta kiinnostuneet.

Observatorion tornit eivät ole päivittäin yleisölle auki, koska tuvallisuussyistä sinne tarvitsee mukaansa oppaan.

Unioninkatu kaartuu ylöspäin Kopernikuksenkaduksi, joka johtaa Helsingin observatorioon. Tarkasti itä-länsisuuntaan rakennetusta talosta avautuu pohjois-eteläsuuntainen näkymä Kallion kirkolle saakka sekä halki öisen taivaan.

Nykyisin observatorion pihamaa on puistomainen, mutta vuonna 1834, kun rakennus valmistui, hallitsi se ylväänä puutonta Tähtitorninmäkeä ja sen tornista annettiin joka päivä klo 12 aikamerkki aikapussin avulla.

Nyt aikapussi on näytteillä observatorion yleisökeskuksessa, joka aukesi tänään. Pussi on yksi rakennuksen kellareissa säilötystä 500 kokoelmaobjektista, joista osa on nyt asetettu esille alkuperäisille paikoilleen.

Observatorion kävijä voi esimerkiksi kuvitella, miltä tuntui maata koko pitkä, pimeä yö havaintosohvalla kylmässä huoneessa tarkkailemassa tähtien ohikulkua teleskoopilla.

Observatorion katon pohjois-eteläsuuntaiset aukot paljastivat silloin yötaivaan ja tornien teleskoopeilla saattoi tähystää koko taivasta.

Nykyisin kaupungin valosaaste verottaa tähtitaivaan loistoa ja muutenkin Helsingin observatorio kävi vanhanaikaiseksi jo kauan aikaa sitten. Historiallisesti arvokas rakennus tarjosi kuitenkin tilat Helsingin yliopiston tähtitieteen laitokselle aina vuoteen 2009 saakka.

Kun tähtitieteen opiskelijat ja tutkijat muuttivat muiden luonnontieteilijöiden joukkoon Kumpulan kampukselle, syntyi idea yleisökeskuksesta.

Tähtitieteen ja historiallisen rakennuksen yhteyttä ei haluttu katkaista.

Historiallisten esineiden ja alkuperäistä kunnioittaen remontoituen puitteiden lisäksi observatorio tarjoaa nyt tietoa tähtitieteen perusasioista havainnollistavien kuvien, infotaulujen ja muiden vempainten kautta. Kävijä voi esimerkiksi tarkistaa painonsa eri taivaankappaleilla

Toiveena on herätellä ihmisten ja erityisesti lasten ja nuorten mielenkiintoa luonnontieteitä kohtaan.

“Koululaisille haluamme tarjota mielekkään ympäristön tähtitieteen perusasioiden oivaltamiseen. Keskiössä ovat Aurinkokunnan kappaleiden liikkeet ja niiden vaikutus elämäämme, tähtien elinkaari sekä maailmankaikkeuden mittakaava. Tähtitiede on myös oivallinen konteksti opettaa esimerkiksi fysiikkaa”, kertoo observatorion johtaja Päivi Harjunpää.

Ensi vuoden alusta lähtien arkiaamupäivät onkin omistettu koululaisryhmien vierailuille. Lisäksi suunnitteilla on yleisöluentoja, planetaarioesityksiä ja kesäleirejä.

Helsingin observatorio on osa Helsingin yliopistomuseota. Yhteistyössä ovat mukana mm. Tähtitieteellinen yhdistys URSA Ry, Helsingin yliopiston tähtitieteen oppiaine, Valtakunnallinen LUMA-keskus ja Helsingin kaupunki.

Observatorio aukesi yleisölle 24.10. ja on vuoden loppuun avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 12–16 ja torstaisin 12–20. Koululaisvierailut alkavat tammikuussa 2013.

Elisa Lautala pitää vesijuoksusta, kaikenlaisista kulttuuririennoista ja sunnuntaipäivistä.