Arkistoitu

Rakkaudesta rypyttömyyteen


TuKoKe 2016 finaalissa palkittiin monia innokkaita nuoria tekemistään projekteistaan ja tutkimuksistaan. Saimme mahdollisuuden haastatella yläkoululaisten sarjan 1.palkinnon voittaneita Elina Tanskasta ja Ronja Holopaista.

Elina Tanskanen ja Ronja Holopainen palkintojenjakotilaisuudessa. Kuva: Outi Haatainen

Elina Tanskanen ja Ronja Holopainen Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta voittivat 1.palkinnon vuoden 2016 TuKoKessa Rakkaudesta rypyttömyyteen -tutkimuksellaan.

“Päädyimme Elinan kanssa osallistumaan TuKoKe-kilpailuun koulun valinnaisen science-kurssin avulla. Kehittelimme projektiamme koulussa, mutta suurimman osan toteutuksesta teimme koulun ulkopuolisella ajalla”, kertoo Ronja.

Työssä tutkitaan kahden suomalaisen anti-aging-seerumin vaikutuksia sarveiskalvon epiteelisolumallilla, sekä 20 henkilön koeryhmällä. Tutkimuksen avulla pyrittiin selvittämään, ovatko anti-aging-seerumit ihoa nuorentavia.

Kysyttäessä miksi juuri tämä aihe, Elina vastasi: “Kun meille tarjoutui tilaisuus työskennellä Biomedicumissa epiteelisolujen parissa, päädyimme testaamaan ihonhoitotuotteita.”

“Päädyimme lopulta tutkimaan anti aging- seerumeita, sillä juuri ne ovat yksi markkinoiden hittituoteryhmistä tällä hetkellä. Kiinnostuimme erityisesti suomalaisista keskihintaisista seerumeista ja näin ollen myös tutkimme niitä. Vähitellen työstä kehittyi isompi ja saimme siihen useamman eri osan.”, täsmensi Ronja.

Tutkimuksen tulosten mukaan ihon juonteisuus ei vähentynyt, mutta ihon sävy tasaantui ja punaisuus väheni.

Työ on erittäin kattava ja huolellisesti toteutettu. Tuomaristo erityisesti kiitti innostuneita nuoria tutkijoita ennakkoluulottomuudesta sekä paneutumisesta työmäärää karttamatta.

Voitto tuli molemmille tytöille täytenä yllätyksenä “Vielä siinä vaiheessa, kun istuimme auditoriossa ja toinen sija oli jo julistettu emme uskoneet, että olisimme voineet voittaa.”, toteaa Ronja.

“Kaikki tutut ovat olleet iloisia ja olen saanut paljon hyvää palautetta. Moni kysyi heti mielipidettäni kyseisistä tuotteista.”, kertoo puolestaan Elina.

Ronjaa ja Elinaa eivät yhdistä ainoastaan kiinnostus luonnontieteitä kohtaan. Molemmat harrastavat musiikkia ja ovat aktiivisia vapaa-aikanaan.

Elina kertoo harrastavansa klarinetinsoittoa, taitouintia ja toimivansa partiossa partionjohtajana. Ronjan vapaa-ajasta suurin osa kuluu yleisurheiluun, jota harrastaa 12 kertaa viikossa. Lisäksi hän soittaa pianoa ja toimii kehitysyhteistyöjärjestö Plan International Suomen hallituksessa sekä lastenhallituksessa.

Ensimmäinen sija palkittiin 800 eurolla, jonka sekä Elina että Ronja aikovat käyttää kesän aikana matkailuun.

“Olen lähdössä kesällä Oxfordiin kielikurssille ja raha tuleekin luultavasti kulumaan lukuisissa kirjakaupoissa”, mainitsee Elina ja Ronja puolestaan suunnittelee lähtevänsä “Madridiin tekemään vapaaehtoistyötä yhdessä muiden ympäri maailmaa tulevien nuorten kanssa”


Mikä ihmeen TuKoKe?

Tutki-Kokeile-Kehitä (TuKoKe) on 6-20 –vuotiaille tieteistä ja tekniikasta kiinnostuneille suunnattu tapahtuma, jonka tarkoituksena on kannustaa ja innostaa lapsia ja nuoria luonnontieteiden ja tekniikan harrastamiseen.

Elina ja Ronja kertovat TuKoKen olleen unohtumaton kokemus, jossa saa mahdollisuuden tavata kaltaisiaan tieteestä innostuneita nuoria. “Koko projektin aikana opin enemmän kuin koskaan aikaisemmin olen missään oppinut. Kilpailusta jääneet muistot ovat kaikki erittäin positiivisia!”, toteaa Ronja.

Projektitöitä voi palauttaa TuKoKeen ympäri vuoden. Tieteenaloja ei ole rajattu ja osallistua voi niin tutkimuksella, projektilla kuin keksinnöllä. Työn voi tehdä yksin tai ryhmässä, harrastustyönä tai koulussa opettajan ohjauksella. Myös ulkopuolisen asiantuntijan apu on sallittua.

Lisätietoa TuKoKe-kilpailusta.


Kommentoi

Textile ohje