Arkistoitu

Päästiin puusta pidemmälle


Puu on toiminut meille suomalaisille tärkeänä raaka-aineena satoja vuosia, mutta tiesitkö, että siitä valmistetaan myös muovia?

Kuvan kynä on valmistettu eukalyptuspuun puuaineesta.

Suomalaisesta puusta valmistetaan muovia. Helmikuussa 2016 tuli markkinoille kotimaiset havupuusta valmistetut muovikassit. Ne ovat kierrätettävää ja luontoon jouduttuaan hajoavia. Samanlaisia ihmeellisyyksiä ovat selluviskoosi, puukipsi ja puusta tehdyt lääkeaineet.

Puusta tehdään kemiallisilla menetelmillä jo monia käsittämättömiä tuotteita nopeammassa kiertokulussa olevasta hiilestä, eikä fossiilisista polttoaineista.

Muovikynä puusta ja hakkeesta apua kipsaukseen

Puu on toiminut meille suomalaisille tärkeänä rakennusaineena monta sataa vuotta, mutta tuskinpa kukaan aikanaan ajatteli, että siitä muovikynää saataisiin. Kuvan kynä on valmistettu eukalyptuspuun puuaineesta puristetusta öljystä, siten siihen ei ole käytetty tippaakaan fossiilista maaöljyä.

Puun toinen ihmisen elämää auttava tuote on puukipsi. Biohajoavasta muovista ja puhtaasta puuhakkeesta valmistettu materiaali on puumaista eli kovaa ja kestävää huoneenlämmössä. Lämmitettynä se kuitenkin muuntuu itseensä tarttuvaksi ja taipuisaksi.

Puukipsi soveltuu kaikkeen kipsaukseen ja siitä voidaan valmistaa tukia esimerkiksi nyrjähdysten, venähdysten tai erilaisten kulumien hoitoon.

Tekstiiliteollisuudelle viskoosia

Viskoosi on liukosellusta tehty lähes silkiltä tuntuva kangas. Liukosellun valmistus alkaa samalla tavalla kuin paperin valmistukseen käytetyn sellun valmistus eli kuoritun puun haketuksella.

Tämän jälkeen liukosellusta liuotetaan puun sokerit eli hemiselluloosa pois ennen sellun keittoa kemikaaleissa. Sitten puuaines pestään, valkaistaan ja kuivataan. Lopputuotteena syntyy puhdasta selluloosaa, joka on kemiallisesti samaa ainetta kuin vaikka puuvilla.

Tekstiiliteollisuuden käyttöön menevä liukosellu käy tämän jälkeen läpi monimutkaisen prosessin, josta saadaan pumpulimaista höytyvää, josta tehdään lankaa. Prosessissa lipeän ja rikkihiilen avulla siirappimaiseksi liuotettu liukosellu puristetaan kymmeniä tuhansia reikiä sisältävän suuttimen läpi ohuen ohuiksi langoiksi, jotka jähmettyvät laimeaan rikkihappoon. Langat neutraloidaan, pestään, valkaistaan ja kuivataan.


From Birch to Catwalk – The Journey of Ioncell Fiber – Aalto University Research

Liukosellun, siis puun, tärkeimmät kilpailijat tekstiiliteollisuuden raaka-ainemarkkinoilla ovat puuvilla ja öljypohjaiset polyesterit, joiden tuotantomahdollisuudet kapenevat kaiken aikaa.

Esimerkiksi puuvilla vaatii kasvaakseen erittäin paljon vettä: jos kilo viskoosikuitua valmistetaan puuvillasta, sen valmistukseen kuluu yli 11 000 litraa vettä. Vastaavasti kiloon puukuiduista valmistettua viskoosia tarvitaan 450 litraa vettä.

Liukosellun käytöllä ratkaisu maailman ruokaongelmaan?

Puuvillaa kasvatetaan pelloilla, joita tarvittaisiin kipeästi myös ruoantuotantoon. Viljelykelpoinen maa-ala vähenee jatkuvasti, mutta ruoan kysyntä kasvaa huimaa vauhtia.

Lopuksi vielä liukosellun mahdollisuuksia kuvaava esimerkki: Suomessa puusto kasvaa vuosittain 15 miljoonaa kuutiota enemmän kuin sitä käytetään. Jos tämä hakkuusäästö käytettäisiin liukosellun tuotantoon, voitaisiin puuvillan tuotantoa vähentää ja puuvillasta vapautuvilla pelloilla kasvattaa elintarvikkeet suurinpiirtein 15 miljoonalle ihmiselle.

Teksti: Urho Lohikoski, 8lk.
Lähde: www.biotalous.fi

Kirjoittaja oli Kemman TET-harjoittelijana huhtikuussa


Kommentoi

Textile ohje