Arkistoitu

Kysymys Itämeren tiheydestä ja pohjan lämpötilasta


Mikä on Itämeren pohjan lämpötila? Onko siitä livedataa? Kuinka paljon Itämeren vähäinen suolamäärä vaikuttaa sen tiheyteen?

Luovalle esitettyyn kysymykseen vastaa tällä kertaa Suomen ympäristökeskuksen eli SYKE:n Merikeskuksessa erikoistutkijana työskentelevä Laura Uusitalo.

“Livedataa merenpohjan lämpötilasta ei tietääkseni ole. Meren pintakerroksesta kerätään livedataa älypoijuilla ja satelliiteilla, mutta tietääkseni pohjanläheisen veden lämpötilaa ei seurata jatkuvasti.

Tutkimusmatkoilla pohjanläheisen veden lämpötila, suolapitoisuus ja muita fysikaalis-kemiallisia suureita kyllä mitataan tietyiltä ennakkoon päätetyiltä tutkimuspaikoilta. Lisäksi on olemassa malleja, joilla veden lämpötilaa, suolaisuutta, tiheyttä ja virtauksia ennustetetaan.

Veden ominaispaino (massa/tilavuus) riippuu tosiaan lämpötilasta ja suolaisuudesta. Valtamerten syvissä osissa tiheyteen vaikuttaa myös päällä olevan vesimassan paino, joka puristaa vettä kasaan hiukan, mutta Itämerellä tällä ei ole merkitystä.

Suola kasvattaa veden painoa vain hyvin vähän (kts. esimerkki) – Itämeren suolapitoisuus on alle 1% paitsi Tanskan salmissa, joissa se voi olla lähellä valtameren 3,5 %. Tämäkin suolaisuus vaikuttaa kuitenkin sen verran, että vesi kerrostuu suolaisuuden mukaan, ja vesi on syvällä suolaisempaa kuin pinnassa.

SYKEn sivuilta löytyy hyvä kalvosarja Itämerestä, ja sillä on myös esitetty meriveden suolaisuus eri osissa ja eri syvyyksissä (kalvot 5 ja 6).”

Onko sinulla kysymys luonnontieteistä, matematiikasta tai teknologiasta, johon haluaisit vastauksen asiantuntijalta?
Lähetä kysymyksesi Luovaan, niin pyydämme alan asiantuntijaa vastaamaan. Vastaukset julkaisemme aina Kysy tutkijalta -palstalla.


Kommentoi

Textile ohje