Arkistoitu

Musiikkimakusi paljastaa miten ajattelet


Pidätkö enemmän Coldplaysta vai Slayeristä? Tai kuunteletko mielummin Bachia vai Stravinskyä? Tutkimuksen mukaan valintasi paljastaa ajattelutyylisi.

Musiikkimaun vaikutuksia niin persoonallisuuteen, ikään kuin sukupuoleenkin on tutkittu aiemmin. Kuva: animatedheaven via pixabay.

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan musiikkimakusi kertoo oletko enemmän empaattinen vai systemaattinen ajattelija. Empaattisesti ajattelevat keskittyvät muiden tunteisiin ja niihin vastaamiseen kun taas systemaattisesti ajattelevat analysoivat säännnönmukaisuuksia ja toistuvia malleja.

“Vaikkakin ihmisten musiikkimaku muuttuu ajan kuluessa, me olemme havainneet, että henkilön empatiataso ja ajattelutyyli vaikuttaa siihen millaisesta musiikista hän pitää” kertoo tohtorikoulutettava David Greenberg Cambridgen yliopiston psykologian laitokselta.

Tutkimukseen osallistui yli 4000 ihmistä, joiden luonteenpiirteitä kartoitettiin aluksi kyselylomakkeen avulla. Tämän jälkeen osallistujat arvioivat 50 eri kappaletta 26 eri musiikkigenrestä ja niiden alagenreistä.

Empattisesti ajattelevat kuuntelevat enemmän pehmeämpiä sävelmiä, esimerkiksi R&B, soft rockia, kantria ja kansanmusiikkia tai niin sanottua aikuisille suunnattua pop- ja rockmusiikkia. He eivät pitäneet kiihkeämmästä musiikista, kuten punkista ja heavy rockista. Systemaattisesti ajattelevien musiikkimaku oli päinvastainen.

Vaikkakin systemaattisesti ja empaattisesti ajattelevat pitivät samasta genrestä, he kuuntelivat silti erilaisia kappaleita. Kappaleiden valinnassa empaattisesti ajatteleva piti enemmän jazzin pehmeistä tyylisuunnista, kun taas systemaatisesti ajattelevan kappaleissa oli enemmän sävyjä avantgarde-jazzista.

Tutkijat myös havaitsivat, että systemaattisesti ajattelevat pitivät energisistä, dynaamisista ja iloisista kappaleista, jotka olivat älyllisesti monimutkaisempia. Empaattisesti ajattelevat suosivat taas rauhallisempia, surumielisempiä ja rentouttavia kappaleita.

Tuloksiinsa perustuen tutkijat saivat listan kappaleista, jotka sopivat ajattelutyyliin.

Empaatisesti ajatteleville

  • Norah Jones – Come Away With Me
  • Billie Holiday – All of Me
  • Queen – Crazy Little Thing Called Love

Systemaattisesti ajatteleville

  • Antonio Vivaldi – Concerto in C
  • The Sex Pistols – God Save The Queen
  • Metallica – Enter Sandman

Minun ajattelutyylini on empaattisempaa tämän testin mukaan ja kuuntelen enimmäkseen pehmeämpää jazzia ja Beyonceta, mutta vihaan kantria yli kaiken. Päteekö teoria sinun kohdallasi? Kommentoi alle.

Artikkelin kirjoittaja, Luovan nuorten toimikuntaan kuuluva, Rupali on innokas kirjojen lukija ja utelias kissaihminen (mutta rakastaa koiria).

Kommentoi

Textile ohje