Arkistoitu

Gadolinin videokilpailun voittaja leikitteli väreillä


Kemian opetuksen keskus Kemma järjesti yläkoululaisille Gadolinin videokilpailun aiheella “Minun kemiani”. Kilpailun voittivat Mikaela Huurinainen ja Sophie Knoblock. Tutustu heidän ja muiden sijoittuneiden videoihin ja koe miltä kemia näyttää linssin läpi.

Kuva: kemian opetuksen keskus Kemma.

Miltä kemia näyttää linssin läpi? Missä kemiaa on ja mihin sitä käytetään? Mihin sinä käytät? Mitä mielikuvia näet kemiasta? Onko päiväsi ympäröity kemialla, jota muut eivät huomaa? Rakastumisen kemiaa vai autorasvaa?

Nämä lauseet johdattelivat yläkoululaisia tekemään videon kemiasta. Tyylilaji oli vapaa, mutta luovuutta, visuaalisuutta ja idearikkautta arvostettiin. Ainoana rajoitteena oli kuvaustapa. Video oli kuvattava älypuhelimella tai tabletilla.

Tuomaristo koostui niin kemian professoreista, lehtoreista, opiskelijoista kuin opetusneuvoksesta. Tuomaristolla ei ollut helppo tehtävä, sillä kilpailuun osallistuneet 24 työtä osoittautuivat erittäin kovatasoiseksi.

1. sija – Mikaela Huurinainen & Sophie Knoblock

Tämä upea video oli monen tuomariston jäsenen mielestä voittaja-ainesta.

“Visuaalisesti kaunis ilmiö on saatu näppärästi rajattua videoksi, jota on mukava katsoa ja kuunnella. Video henkii tekemisen iloa.” Totesi tuomariston jäsen FM Jaakko Turkka.

Videolla leikitellään väreillä ja käytettään kemian ilmiötä pintajännityksestä värien poistamiseen taianomaisesti. Videossa on jotain samaa kuin kemian tutkimuksessa, eli kiehtovan tieteen äärellä olemisesta.

2. sija – Iina Kaisaniemi & Liisa Lensu

Kaisaniemen ja Lensun videossa esitellään kemia uudella tasolla: mihin kemia liittyy ja mitä se merkitsee esimerkiksi historian opettajalle. Kuvasto toimii eheyttävän kemian opetuksen malliesimerkkinä ja inspiraation lähteenä.

“Teimme valinnaisen Science-kurssin aikana erilaisia itsellemme mielenkiintoisia kemiallisia kokeita, jotka kuvasimme ja editoimme videokilpailua varten. Meitä kiinnosti myös mitä eri opettajat ajattelevat kemiasta, joten haastattelimme heitä videomme taustalle.”, tekijät taustoittivat videotaan.


Minun kemiani from SYK on Vimeo.

3. sija – Elmiina Mentula & Riina Kajava & Matilda Latvala

Mentulan, Kajavan ja Latvalan video oli myös kemian merkityksien etsiminen ympäriltään. Kuvamaailma yhdisteli hienosti kemian sisältöjä ja niiden olemassa oloa arjen tilanteissa.

“Video kertoo siitä, kuinka kemia näkyy arjessamme. Monet koululaiset saattavat ajatella, että kemia liittyy vain oppitunneille, mutta tällä haluamme näyttää, että kemia kuuluu jokapäiväiseen elämään.”, tekijät kertoivat videostaan.


Arjen kemiaa from Elmiina on Vimeo.

Kunniamaininta – Elliot Blomqvist & Sander Granholm & Axel Terävä

Blomqvist, Granholm ja Terävä saivat kunniamaininnan tutkivasta videosta, jossa oli yllätyksellinen loppu. Elokuvamaailmasta lainailevat efektit siivittivät kuvakerrontaa. Koejärjestelmä oli näppärä, sillä vedyllä voi saada poksahtavia saippuakuplia. “Do not try this at home”.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu kemian opetuksen keskuksen Kemman uutiskirjeessä 2/2016.


Kommentoi

Textile ohje