Arkistoitu

Ovatko esikoiset älykkäämpiä?


Luovan joulukuun gallupissa kysyttiin ovatko esikoiset älykkäämpiä, kuin muut sisarukset.

Lue tästä mitä mieltä Luovan lukijat ovat ja toisaalta mitä viimeaikaiset tutkimukset asiasta sanovat.

Kuva: Peder Severin Krøyerin maalaus Døtrene Benzon. Public Domain via Wikipedia Commons

Uskomus syntymäjärjestyksen vaikutuksesta persoonallisuuteen on universaali ja hyvin syvään juurtunut. Yli sadan vuoden ajan ovat niin psykologit kuin maallikotkin pohtineet ja käyneet keskusteluja esikoisten, keskimmäisten ja kuopusten ominaisuuksista pääsemättä asiassa yhteisymmärrykseen.

Esikoisten sanotaan monesti olevan vastuuntuntoisempia, täsmällisempiä, neuroottisempia ja älykkäämpiä kuin myöhemmin syntyneiden lasten, joita usein on kuvattu huomionhakuisemmiksi, huolettomammiksi, sosiaalisemmiksi ja kapinallisiksi.

Kesäkuussa 2015 Journal of Research in Personality lehdessä julkaistiin tutkimustulokset toistaiseksi laajimmasta aihetta käsittelevästä tutkimuksesta. Tutkijat testasivat 377 000 yhdysvaltalaisen yläkoulu- ja lukioikäisen persoonallisuuden piirteet ja älykkyysosamäärän.

Tuloksen mukaan esikoisten älykkyysosamäärä on hieman muita korkeampi, mutta käytännössä ero on merkityksetön. Sama päti myös luonteenpiirteiden kohdalla.

Esikoiset osoittautuivat hivenen tunnollisemmiksi, miellyttämisenhaluisemmiksi, ulospäinsuuntautuneemmiksi ja vähemmän ahdistuneiksi kuin muut, mutta näidenkin kohdalla eroa ei käytännössä huomaa.

Samansuuntaisia tuloksia saatiin myös toisessa viime vuonna julkaistussa saksalaistutkimuksessa, jossa tutkittiin yli 20 000 aikuista Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Luovan gallupin tulokset

Luovan joulukuun gallupissa kysyttiin ovatko esikoiset älykkäämpiä, kuin muut sisarukset. Lukijoista suurin osa, 41%, oli sitä mieltä, ettei syntymäjärjestys vaikuta älykkyyteen. 5% totesi asian painokkaammin vastaamalla “Eivät tietenkään!”.

8% olivat ilmeisesti lukeneet yllämainituista tutkimuksesta ja vetosivat niihin: “Eikös näin juuri todettu jossakin tutkimuksessa”.

39% gallupiin vastanneista totesi suoraan “Tietysti, olen itsekin esikoinen!“ ja vastaavasti vain 7% oli sitä mieltä, että oman perheen perusteella esikoiset ovat pikemminkin tyhmempiä.

Kenties ainoa johtopäätös, jonka tästä voimme vetää, on se, että vaikka tutkijat ovatkin pääsemässä yhteisymmärrykseen syntymäjärjestyksen vaikuttamattomuudesta, jatkuvat perheriidat älykkäimmän sisaruksen tittelistä taatusti.

Aiheesta muualla
http://www.hs.fi/tiede/a1445654390791
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/uoia-msb071615.php
http://www.medicalnewstoday.com/articles/301365.php

Outi Haatainen Artikkelin kirjoittaja Outi Haatainen aloittelee jatko-opintojaan kemian opetuksesta Helsingin yliopistolla. Hän on utelias keittiökemisti, joka rakastaa kaikenlaisia tarinoita niin kirjoissa, elokuvissa kuin peleissä.

Kommentoi

Textile ohje