Arkistoitu

Voiko päätä vaihtaa?


Päänsiirto ihmiseltä toiselle kuulostaa lähinnä tieteisfiktiolta. Sitä se ei ole italialaisen kirurgin Sergio Canavero mielestä. Hän on aiheuttanut kohua ilmoittaessaan tavoitteestaan suorittaa operaatio jo vuonna 2017.

päänsiirron läpikäyneet nallekarkit. Kuva: ellajphillips via flickr.com .

Aiotusta päänsiirto-operaatiosta Canavero kertoi ensimmäisenä New Scientist lehdessä helmikuussa 2015. Operaatioon on sittemmin ilmoittautunut vapaaehtoinen koepotilas. Hän on 30-vuotias venäläinen Valeri Spiridonov, joka sairastaa harvinaista lihashermot rapauttavaa sairautta.

Canavero uskoo, että päänsiirtoa voitaisiin käyttää tapauksissa, joissa esimerkiksi syöpä on peruuttamattomasti tuhonnut elimistön, muttei päätä.

Leikkaussuunnitelman mukaan nukutetun Spiridonovin sekä aivokuolleen vartalonluovuttajan keskushermostot viilennettäisiin aluksi 15 asteiseksi, jotta solut kestäisivät paremmin ilman happea pitkän leikkauksen.

Canavero vakuuttaa, että toipuminen leikkauksesta on todennäköisempää kuin onnettomuuksien yhteydessä tapahtuneista selkäydinvammoista, joiden seurauksena edelleen on useimmiten neliraajahalvaantuminen.

Leikkauksessa selkäydinten päät kohtaisivat jo 1-2 minuutin päästä leikkauksesta, toisin kuin onnettomuuksissa, joissa hoito voidaan aloittaa potilaan saavuttua sairaalaan. Tässä ajassa elimistö on jo ehtinyt reagoida kudosvaurioihin tavoilla, jotka estävät selkäytimen parantumisen. Selkäydin ei myöskään katkea siististi kuten leikkauksessa, jossa käytetään äärimmäisen terävää ja tarkkaa leikkausterää.

Toipuminen leikkauksesta on hidasta. Leikkauksen jälkeen potilas pidettäisiin koomassa 3-4 viikkoa. Tänä aikana hermostoa stimuloitaisiin sähköllä selkäydinten yhdistymisen edistämiseksi. Potilaan pitäminen koomassa näin pitkän aikaa aiheuttaa tosin myös omat ongelmansa.

Jo 1970-luvulla on tehty ensimmäinen onnistunut päänsiirto. Kyse oli apinakokeesta, jossa onnistuneesti saatiin kehoon siirretty pää herätettyä leikkauksen jälkeen henkiin.

Apina jäi kuitenkin neliraajahalvaantuneeksi ja kuoli kahdeksan päivän päästä leikkauksesta, sillä vartalo hylki uutta päätä. Hylkimisreaktio pitäisi nykyaikaisella lääkityksellä saada estettyä.

Onko suunnitelma täysin järjetön?

Canavero on jo pyrkinyt saamaan suunnitelmalleen tukea kirurgiyhteisöltä, mutta reaktio on ollut vaisu. Suurin osa asiaa julkisesti kommentoineista asiantuntijoista on sitä mieltä, että ajatus on mielipuolinen. Osan mukaan pään siirto on periaatteessa mahdollista, mutta ajoituksen olevan ylioptimistinen.

Times of India lehden mukaan kiinalainen kirurgi Ren Xiaoping on ryhtynyt yhteistyöhön Canaveron kanssa. Ren kertoo suorittaneensa tiiminsä kanssa lähes 1000 päänsiirtoa hiirillä.

Mahdollinen tai ei, kovin yleistä leikkauksesta ei ainakaan tule, sillä yhden operaation arvioidaan kustantavan noin 10-15 miljoonaa dollaria. Lisäksi, vaikka pään siirtäminen teknisesti onnistuisi, on operaatiossa eettisyyden kannalta vielä paljon mietittävää.

Jutun kirjoittajat, Olivia ja Karen, ovat viettäneet Luovan toimituksessa syksyn 2015 tet-harjoittelunsa.