Arkistoitu

Zombi-epidemia


Vaarallinen virus leviää nopeasti ihmiskunnassa muuttaen ihmiset raivohulluiksi hirviöiksi, joilla on kannibalistin ruokahalu. Tutkijat yrittävät etsiä parannusta, mutta sitä ei ole vieläkään löytynyt.

Onneksi tämä on vain fiktiota, vai onko?

Kuvassa taiteilijan näkemys zombiviruksesta. Tekijä: Pekka Isometsä

Voodoon avulla kuolleista herännyt perinteinen aivoja syövä zombi on epäuskottava, mutta nykyään elokuvissa ihminen voi muuntua zombiksi saatuaan mieltä kontrolloivan virus- tai loistartunnan.

Hyvä, ettei todellisuudessa ole olemassa tauteja tai loisia, jotka ottavat isäntäeliön mielen haltuunsa. Vai onko?

Ophiocordyceps unilateralis on loissieni, joka ottaa isäntäeliön mielen haltuunsa. Sen itiöt tarttuvat sademetsässä elävään hevosmuurahaiseen. Tämän jälkeen sieni vapauttaa kemikaaleja, jotka vaikuttavat muurahaisen käyttäytymiseen siten, että muurahainen siirtyy pesästään sienelle ihanteelliseen kasvupaikkaan.

Kun muurahainen on kiivennyt sienelle sopivaan paikkaan, se tarrautuu siihen tiukasti leuoillaan ja jää siihen kuolemaan. Muurahaisen kuoleman jälkeen sen ympärille kasvaa sienirihmastoa ja itiöemä alkaa kasvaa muurahaisen päästä ja alkaa levittää itiöitä muurahaisiin.

Tämä loissieni voi tuhota jopa koko muurahaiskeon väestön. Onneksi se vaikuttaa vain hyönteisiin.


Kuollut muurahainen, jonka päästä on kasvanut sieni. Kuva: Penn State / flickr.com

Viruksista esimerkiksi rabiesvirus, herpesvirus ja puutiaisaivokuumetta aiheuttava TBE-virus vaikuttavat aivojen toimintaan esimerkiksi aiheuttaen tajunnan tilan muutoksia, häiriöitä ympäristön ymmärtämisessä, harhaisuutta ja persoonallisuuden muuttumista.

Rabiesvirus aiheuttaa eläimissä myös raivoisuutta. Ihmisillä taudin nimi on vesikauhu, sillä oireet ovat liiallinen syljen eritys ja juomisen pelko. Pelko johtuu todennäköisesti nielemisestä aiheutuvista kivuliaista krampeista.

Vesikauhu on parannettavissa, tosin vain jos sitä vastaan saa heti puremisen jälkeen rokotteen. Muuten tauti johtaa kuolemaan. Suomessa vesikauhun saaminen on hyvin harvinaista.

Nämä taudit eivät tee kantajastaan raivohullua zombia, mutta olisiko mahdollista, että nämä taudit kehittyisivät tällaisiksi?

Onko zombi-epidemia mahdollinen?

”Mielestäni tätä uhkaa ei ole olemassa. Edellä mainituille viruksille on olemassa tehokkaat lääkkeet (herpes) ja rokotteet (TBE ja rabies)”, vastaa Laura Kakkola, virologi Turun yliopistosta.

Kakkola lisää, että virusinfektion itsensä pitäisi aiheuttaa suoraan näitä oireita, jos kysymyksenä on, että voidaanko ihmisistä tehdä zombeja ja raivohulluja jonkin viruksen avulla.

”Koska yksikään virus ei aiheuta näitä oireita suoraan, ja infektioissa mahdollisesti esiintyvät sekavat käyttäytymiset ovat hyvin riippuvaisia yksilöistä eikä niiden esiintyvyyttä voi ennustaa tai tehostaa, niin en näe minkäänlaista uhkakuvaa siitä, että ihmisiä tartuttavista viruksista voisi kehittää tai kehittyä siinä mielessä vaarallisempia.”

Kakkola ei usko zompi-epidemian olevan mahdollista.
”Tämä vaatisi jonkin koko ihmiskuntaan samalla tavalla ja nopeasti vaikuttavan ulkoisen tekijän, mikä on käytännössä mahdotonta koska yksilöiden reaktiot ovat erilaisia.”

“Lisäksi eläimissä rabieksen aiheuttaman raivotautivaiheen lopputulos on aika pikainen menehtyminen, joten kovin pitkäikäistä zombia ei sillä tavalla saisi aikaan. Jos osa ihmisistä jollakin konstilla muuttuisi zombeiksi, uskon että muut ei-zombit varsin nopeasti jäljittäisivät muuttumisen syyn ja onnistuisivat puolustautumaan ja tuhoamaan tämän zombeja tuottavan asian.”

Lukijan ei siis tarvitse valmistautua zombien hyökkäykseen, paitsi kenties loppuviikosta halloweenia juhliessaan. Todennäköisyydet oikean zombin kohtaamiseen ovat kuitenkin hyvin pienet.


Artikkelin kirjoittaja Rupali on viettänyt syksyn 2015 tet-harjoittelun Luovassa avustavana toimittajana.


Kommentoi

Textile ohje