Arkistoitu

Päivän sana: kantasolu


Miten kantasolut eroavat muista soluista ja mitä on kantasoluhoito?

Näkemys kantasolusta. Kuva: PublicDomainPictures via pixabay.com

Kantasolut ovat soluja, jotka voivat jakautua rajattomasti ja jotka pystyvät erilaistumaan eri solutyypeiksi.

Ihmisen kantasolut voivat olla peräisin alkiosta, sikiöstä tai aikuisen yksilön eri kudoksista. Alkioperäiset kantasolut ovat monipuolisempia. Ne voivat erikoistua miksi tahansa yksilön solutyypiksi. Aikuistyyppisten kantasolujen erilaistumiskyky taas on rajallisempi.

Kudosvaurioiden hoitamista kantasolujen avulla kutsutaan kantasoluhoidoksi. Siinä potilaan omia kantasoluja tai alkion kantasoluja voidaan hyödyntää uusien kudosten tai tulevaisuudessa jopa kokonaisten elimien luomiseen.

Aikuisen kantasolujen käyttämisen etu on, että potilaan omat solut ovat kätevästi eristettävissä eivätkä ne yleensä laukaise kehon hylkimisreaktiota. Niihin ei myöskään liity samanlaisia eettisiä ongelmia kuin alkion kantasolujen hyödyntämiseen.

Aikuisen kantasolut eristetään usein luuytimestä ja vanhin kantasoluhoitomenetelmä onkin luuytimen siirto leukemiapotilaalle. Kantasoluhoidoilla on esimerkiksi mahdollista parantaa kuurous ja auttaa hermovaurioiden korjauksessa.

Viimeisimpiä läpimurtoja kantasolututkimuksessa on ollut tapa tuottaa kantasolun kaltaisia monikykyisiä soluja jo erikoistuneista aikuisen soluista. Tämä on vienyt meidät taas askeleen eteenpäin mittatilaustyötä muistuttavaa ihmisen varaosien valmistusta.

Lähteet:

Tällä viikolla 12.-18.10. vietetään Euroopan biotekniikan teemaviikkoa. Suomessa Biotekniikan teemaviikkoa koordinoi Suomen Bioteollisuus ry (FIB). Ensimmäisen kerran teemaviikko järjestettiin vuonna 2013. Viikon tavoitteena on käydä keskustelua biotekniikasta ja tuoda esille sen mahdollisuuksia niin Euroopassa kuin Suomessakin. Luovassa syvennytään teemaan selittämällä päivittäin jokin alan käsite tai termi.


Kommentoi [2]

Onko aivovammapotilaille kantasoluhoitoa kokeiltu?

— · 29 10 2015 - 08:46 · #

ainakin Helsingin yliopistossa on tehty tutkimusta, jonka tavoitteena on kehittää nanoteknologiaan perustuva kantasolulääkehoito sydän- ja aivosairauksien vaurioiden hoitoon.

— Luova · 12 11 2015 - 10:51 · #

Textile ohje