Arkistoitu

Päivän sana: biotekniikka


Tänään alkavalla viikolla 12.-18.10. vietetään Euroopan biotekniikan teemaviikkoa. Luovassa syvennytään teemaan selittämällä päivittäin jokin alan käsite tai termi. Tänään päivän sana on biotekniikka. Mitä se on?

Kuva: Humusak /pixabay.com

Englanninkielinen termi biotechnology voidaan kääntää suomeksi joko biotekniikaksi tai bioteknologiaksi. Sanoja käytetään usein hieman virheellisesti toistensa synonyymeinä.

Yksi käytetyimmistä määritelmistä biotekniikalle on OECD:n englanninkielinen määritelmä:
“The application of science and technology to living organisms as well as parts, products and models thereof, to alter living or non-living materials for the production of knowledge, goods and services.”

Toisin sanoen biotekniikkaa on kaikki elävien organismien, niiden osien tai ominaisuuksien hyödyntäminen tuotteissa, tuotantoprosesseissa sekä palveluissa.

Bioteknologialla taas tarkoitetaan laajemmin biotekniikan ja biokemian alojen teknisten sovellusten joukkoa sekä niiden teoreettista taustaa.

Biotekniikkaa hyödynnetään muun muassa elintarvike-, panimo- ja lääketeollisuudessa, jätehuollossa ja kasvinjalostuksessa. Esimerkiksi hiivojen käyttö leivän, viinin ja oluen valmistuksessa on biotekniikkaa, jolla on hyvin pitkät juuret historiassa. Modernimpaa biotekniikkaa edustavat rehun säilöminen AIV-menetelmällä, probioottien lisääminen elintarvikkeisiin ja lääkkeiden tuottaminen muuntogeenisissä soluissa ja bakteereissa.

Biotekniikkaa hyödyntävää teollisuutta kutsutaan bioteollisuudeksi. Biotekniikka hyödyntää yhä useammin myös geenitekniikkaa, jonka avulla kehitetään muokattuja eliöitä ja molekyylejä biotekniikan käyttöön.

Lähteet:

Suomessa Biotekniikan teemaviikkoa koordinoi Suomen Bioteollisuus ry (FIB). Ensimmäisen kerran teemaviikko järjestettiin vuonna 2013. Viikon tavoitteena on käydä keskustelua biotekniikasta ja tuoda esille sen mahdollisuuksia niin Euroopassa kuin Suomessakin.


Kommentoi

Textile ohje