Universumi tekee hidasta kuolemaa
Uusimmat mittaukset universumin sähkömagneettisen säteilyn spektristä kertovat sen, mitä tutkijat jo 1990-luvulta lähtien ovat ennustaneet: Universumi sellaisena kuin sen tunnemme ei tule säilymään ikuisesti.
Kuva: Universumi kuolinvuoteellaan. Tekijänä Pekka Isometsä
Vanhan buddhalaisen viisauden mukaan mikään ei ole pysyvää. Tämän oivalluksen on nyt myös todettu pätevän omaan universumiimme: Se etenee hitaasti mutta varmasti kohti tilaa, jota voidaan hyvin sanoa kuolleeksi. Näin asian ilmaisivat joukko kansainvälisiä, galaksien energiasisältöä mittaavia tutkijoita.
Tarkkailemalla 200 000 galaksia tutkijat huomasivat, että nämä galaksit tuottivat huomattavasti vähemmän energiaa kuin aikaisemmin. Tutkijoiden mukaan galakseista vapautuvan energian määrä oli pudonnut jopa puoleen viimeisimmän kahden miljardin vuoden aikana.
Tulos oli saatu mittaamalla galakseista emittoituvaa säteilyä useilla eri aallonpituuksilla. Tutkimuksessa kaikkien aallonpituuksien energioiden havaittiin olevan aikaisempaa pienempiä.
Galaksin energia on peräisin sen tähdistä
Kaikki maailmankaikkeutemme energia on pohjimmiltaan lähtöisin alkuräjähdyksestä. Tämä energia on sitoutunut esimerkiksi aineen rakenteeseen. Tutkijoiden mittaama galaksien energia on peräisin galaksien sisältämien tähtien fuusioreaktioista.
Fuusioreaktioissa tähti vapauttaa aineeseen sitoutuneen energian Einsteinin kuuluisan yhtälön E=mc 2 mukaan, jolloin osa tähden sisältämästä materiasta muuttuu säteilyksi.
Galaksien energiatuotannon vähentyminen kielii siis siitä, että uusia tähtiä syntyy vähemmän suhteessa vanhojen tähtien kuolemaan. Pitkällä aikavälillä tämä tarkoittaisi maailmankaikkeuden hidasta siirtymistä kohti kylmää ja pimeää aikaa, jossa elämä sellaisenaan ei olisi enää mahdollista.
Lukijan ei kuitenkaan kannata menettää asian johdosta yöuniaan. Universumin kuolinkamppailu kestää nimittäin satoja miljardeja vuosia.
Einsteinin kaavaan voit tutustua muun muassa Opetus.tv -videolta