Tähdenlentoja taivaan täydeltä
Tämä viikko on erityisen otollista aikaa tiirailla yötaivasta, sillä vuoden runsaimpiin tähdenlentoparviin kuuluva Perseidit on nyt aktiivisimmillaan.
Perseidin meteoriparvi (Snowy Range, Wyoming, 2012). Kuva: David Kingham (Flickr)
Tähdenlento on arkikielen ilmaisu meteorille. Meteoriparvet, kuten Perseidit, aiheuttavat tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan ja tietystä taivaan suunnasta. Perseidit on saanut nimensä siitä, että sen meteorit näyttävät tulevan Perseuksen tähtikuviosta.
Perseidit aiheutuvat pölystä ja sorasta, jota komeetta Swift-Tuttlesta irtoaa radalleen sen kiertäessä Auringon ympäri. Maapallon kulkiessa tämän pölyvanan läpi osa pölystä ja sorasta osuu ilmakehään, kuumenee ja hehkuu, ja näkyy valoviiruina. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Perseideihin ei yleensä liity suurempia kappaleita, jotka voisivat pudota meteoriitteina Maan pinnalle asti.
Bongatakseen tähdenlentoja ei Perseuksen sijaintia taivaalla tarvitse tietää, sillä tähdenlennot leviävät sieltä ympäri taivasta. Paras aika tähdenlentojen tarkkailuun on tänä vuonna keskiviikon ja torstain välisenä yönä eli 12.-13.8.
Tähdenlentoja näkyy eniten aamuyöllä, mutta niitä voi nähdä heti pimeän laskettua. Kaukana kaupungin valoista tähdenlentoja voi nähdä runsaimmillaan yli 50 tunnissa. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia, perseidejä näkyy käytännössä Oulusta etelään päin.
Tähdenlentoja on mukavinta havaita selällään, joten kannattaa varustautua makuualustalla. Mitä pidempään taivasta tarkkailee, sitä useampia tähdenlentoja ennättää nähdä. Tänä vuonna kuun valonkaan ei pitäisi suuremmin haitata tähdenlentojen näkymistä.
Artikkelin lähteinä käytetty tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedotetta sekä Nasan Asteroid watch-sivustoa
Muualla aiheesta:
10 mielenkiintoista faktaa perseidin meteoriparvesta (englanninkielinen) / Space.com