Arkistoitu

Mikä on tämä Ebola?


Länsi-Afrikassa helmikuussa 2014 puhkesi kaikkien aikojen suurin Ebola-epidemia. Se alkoi Länsi-Afrikan Guineassa ja levisi sieltä Liberiaan, Sierra Leoneen ja Nigeriaan. Suomessakin oli lokakuun lopussa Ebola-epäily, kun Liberiassa työskennellyt Yhdysvaltalainen mies hakeutui hoitoon kovan kuume ja pääsäryn takia. Onneksi kyseinen tapaus ei ollut Ebola viruksen aiheuttama. Mikä siis tämä pelkoa kylvävä Ebola-virus on?

kuva: muokattu lähteestä CDC/Cynthia Goldsmith, Wikimedia Commons

Ebola on Filovirusten aiheuttama vakava verenvuotokuume. Virus etsii solun pinnalta sopivan paikan kiinnittymiseen, kuten TIM-1-proteiini. Sisään päästyään, virus vapauttaa perimänsä soluun ja alkaa monistua. Seuraavaksi se ottaa valtaansa solun koneiston uusien virusten valmistukseen. Tuotettuaan viruksia solu kuolee ja vapauttaa tuhannet uudet virukset muualle elimistöön.

Virus estää infektoitunutta solua laukaisemasta puolustusjärjestelmiä. Estäen tärkeitä dendriittisoluja toimimasta. Dendriittisolujen tehtävänä on hälyttää muut solut paikalle, jos virus tai muu tunkeilija on päässyt elimistöön. Yleensä dendriittisolut pilkkovat elimistölle vieraasta yhdisteestä näytepalasia ja vie ne imusolmukkeisiin. Imusolmukkeissa T-solut tunnistavat ne ja alkavat tuhoamaan tunkeilijoita. Ebola-virus estää tämän järjestelmän toiminnan.

Ebola, kuten kaikki muutkin verevuotokuumeet ovat zoonooseja eli tarttuvat eläimestä ihmiseen. Ebola voi tarttua suorassa kosketuksessa ruumiineritteistä, kuten verestä, virtsasta tai syljestä tai suoraan villieläimestä. Ebola ei tartu ihmisestä toiseen ilman kautta kuten esimerkiksi influenssa.

Ebola-virus lisääntyy elimistössä kaksi-kolme viikkoa ennen oireiden ilmaantumista ja voi tarttua vielä ihmisestä yhdeksän viikkoa paranemisen jälkeen. Oireita ovat kuume ja päänsärky, sekä lihas ja nivelkivut, yleinen heikkous, ripulointi, oksennus, vatsakivut, ruokahaluttomuus ja verenvuodot. Ensimmäisenä tulevat oireet ovat korkea kuume, vatsakivut ja päänsärky. Taudin edetessä, potilas alkaa oksentaa, ripuloida ja saada voimakkaita kouristelukohtauksia.

Ebola-virus tuhoutuu helposti kloorikäsittelyllä, auringon valossa, sekä kuivilla pinnoilla. Matkoilla ebolaan sairastumista voi ehkäistä ja välttää noudattamalla ulkoministeriön matkasuosituksia ja välttämällä koskettamasta ja syömästä villieläimenlihaa.

kuva: kartta ebolaepidemia 2014, Wikimedia Commons

Tammikuussa 2015 uusien ebolatartuntojen määrä on vähentynyt kaikissa epidemian koettelemissa maissa. Eihän ebola-virus koskaan tule häviämään, mutta tartuntaa voidaan ehkäistä erityisesti tiedottamalla kuinka tartuntaa voi välttää. Lisäksi rokottella ja tartunnankin parantavalla lääkityksellä.

Ebolaan ei ole vielä keksitty täysin toimivaa lääkettä tai rokotetta, mutta sitä tutkitaan kokoajan. Vuonna 2014 kehitettiin kokeellinen lääke nimeltä ZMapp, joka tehosi osalle sairastuneista. ZMapp perustuu hiiren veressä syntyneisiin vasta-aineisiin ja soluihin, joita on syntynyt, kun hiireen on injektoitu ebola-virusta. Syntyneitä vasta-aineita ja soluja on muokattu ihmiselle sopivammaksi.

Ebolaa vastaan on myös kehitetty seerumi, joka suojaa tartunnalta. Se perustuu ebolaan menehtyneiden verestä saatuihin vasta-aineisiin. Luulen, että ei mene aikaakaan, kun ebolaan on kehitetty toimiva ja tehokas lääke. Onhan sen tutkimuksessa kehitytty huimasti.

Jerdi Skottman opiskelee peruskoulun yhdeksännellä luokalla. Hän pitää lukemisesta, lenkkeilystä ja perheen ja kavereiden kanssa olosta.

Kommentoi

Textile ohje