Arkistoitu

Dyna-miittien ensimmäinen LUMA-diplomi Hilla Laakkoselle


Ensimmäinen LUMA-diplomi myönnettiin Hilla Laakkoselle, joka osallistui ahkerasti Dyna-miitit -tiedetapaamisiin. Oulunkylän yhteiskoulun abiturientti kertoo, että Dyna-miiteistä löytyi uusia kavereita ja hyviä näkökulmia opiskelumahdollisuuksiin.

Hilla Laakkonen sai Dyna-miiteissa uusia kokemuksia ja kavereita sekä lukion kurssisuoritukseen oikeuttavan LUMA-diplomin. Kuva: Maija Pollari.

Oulunkylän yhteiskoulussa opiskeleva kahdeksantoistavuotias abiturientti Hilla Laakkonen innostui osallistumaan Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen järjestämiin nuorten Dyna-miitit -tiedetapahtumiin syventääkseen koulussa opittua ja päästäkseen käytännössä kokeilemaan asioita, joihin koulun kemianluokan varustus ei venynyt.

Dyna-miitit Hilla löysiryhmänohjaajansa vinkistä: ”Ryhmänohjaaja sanoi, että tällainen mahdollisuus on ja että voi mennä nettisivuille katsomaan jos kiinnostaa.” Tarvittavat tiedot tulevien miittien aiheista, aikatauluista ja paikoista hän selvitti Dyna-miittien nettisivuilta.

”Mä jotenkin koin, että koulun luonnontietiede opetus ei ihan riittänyt mulle: halusin tietää vähän enemmän ja monipuolisemmin niin se jotenkin laajensi mun näkemystä”, hän kertoo.

Hilla on keskittynyt opinnoissaan biologiaan, kemiaan ja matematiikkaan ja luonto on hänelle todella tärkeä asia. Mediassa hän seuraa tutkimusmaailmaa jos tarjolla on merkittäviä, paljon huomiota saavia tiedeuutisia.

”Kyllä musta on tosi kiinnostavaa kuulla tutkimuksista ja jotenkin toivosin, että koulukin toisi niitä enemmän esille. Mun mielestä olisi tärkeää, että tiedettäis ne tekijät esimerkiksi ilmastonmuutoksen taustalla, niin kuin yleensä tieteessä on tärkeää tuntea asiaan vaikuttavat tekijät.”

Dyna-miitteihin Hilla toivookin aiheita ajankohtaisista, paljon kysymyksiä ja keskustelua herättävistä asioista kuten ilmastonmuutoksesta. Aiheiden kiinnostavuus vaihtelee Hillan mukaan paljon osallistujan mukaan: ”Riippuu tyypistä mistä on kiinnostunut, itse olin kiinnostunut kemiasta ja biologiasta ja niitä aiheita oli tosi hyvin.”

Yhdessä tekemistä ja uusia kavereita

Dyna-miiteissa Hilla kävi aluksi kemiapainotteisesti, koska hän halusi päästä osallistumaan itse kokeellisiin töihin. Myös tuleviin kemian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen antoi lisäpontta.

Hänestä hauskimmat ja mielenkiintoisimmat aiheet olivat molekyyligastronomia ja kaasukromatografiaan tutustuminen, joissa molemmissa tehtiin käytännön kokeellisia töitä.

”Siellä selkiytyi se, et pysty niitä asioita tavallaan kertaamaan ja miettimään eri puolilta. Jotenkin lisäsi motivaatiota! Miitit oli tosi kivoja. Siellä Kumpulan Gadolin-luokassa oli aika hyvät mahdollisuudet itse tekemiseen. Halusin nimenomaan tehdä itse: en halunnut vaan mennä luennolle kuuntelemaan, vaan halusin osallistua itse.”

Miittejä vetäneiden asiantuntijoiden kanssa oli hänen mukaansa helppo jutella: ”Aina pystyi kysymään jos oli joku epäselvä juttu ja mun mielestä tuli hyvin yhdessä tekemisen kautta. Että yhdessä tehtiin!”

Myöhemmin kertyi kokemuksia ja elämyksiä myös biologia- ja matematiikka-aiheisista miiteistä. Lisäksi miiteistä löytyi samanhenkisiä kavereita:

”Lähdin alkuun ihan itsekseni, koska olin tokan vuoden opiskelija ja halusin saada diplomin tehtyä. Mun piti aloittaa heti, että ehtisin ennen valmistumista. Siksi en pyytänyt ketään mukaan, mutta siellä oli loppujen lopuksi yksi toinen tyttö meidän koulusta ja itse asiassa mä sain kavereitakin sieltä. Yksi niistä kavereista asuu Saksassa ja me pidetään yhteyttä vieläkin. Tutustuttiin siis just Dyna-miittien kautta.”

Kurkistus yliopistoihin opiskelun ja tieteen maailmaan

Hilla kertoo olevansa kiinnostunut metsätieteistä ja harkitsee hakevansa ensi keväänä Helsingin yliopistoon opiskelemaan. Dyna-miitteja hän suosittelee hyvänä tapana tutustua yliopistoihin ja opiskelumahdollisuuksiin.

”Mä koen, että oon saanut tosi paljon ja oppinut tästä ja nähnyt millaista yliopistomaailma on ja vähän miettinyt, et mikä itseäni myöhemmin kiinnostaisi. Jos haluaa tietää jatkovaihtoehdoista ja miettii että oisko toi mun juttu, niin menee sinne Dyna-miittiin kattomaan, tutustumaan niihin tiloihin ja ihmisiin.”

”Musta oli ainakin tosi mukavaa porukkaa, asiantuntijat ja järjestäjät… Mun mielestä aina kannattaa katsoa: ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu.”

Tervetuloa mukaan Dyna-miitteihin! Lue lisää ja katso tulevien miittien aikatkaulut ja aiheet!

Lukion soveltavan kurssisuorituksen arvoisen LUMA-diplomin saa raportoimalla hyväksytysti kahdeksasta Dyna-miitista, katso ohjeet LUMA-diplomin suorittamiseen.

Maija Pollari on molekyylibiologi, joka tanssii flamencoa, kiipeää puuhun aina tilaisuuden tullen ja seikkailee mielellään kirjojen ja roolipelien maailmoissa.