Arkistoitu

CS Unplugged – Tietojenkäsittelyä ilman piuhoja


Kaikkihan me tietokonetta käytämme, mutta silti sen toimintaperiaatteet ovat useimmille tuntemattomat. Niihin voi tutustua helposti, hauskasti, langattomasti ja ilman konetta.

Videot: csunplugged.org (Youtube).

Melkein kuin taikuutta, binäärilukuihin perustuvaa päättelyä. Binääriluvut liittyvät olennaisesti siihen, miten kaikenlainen tieto on tallennettuna tietokoneelle. Niiden ymmärtäminen on keskeisessä roolissa, jos haluaa ymmärtää tietokoneen toimintaa.

Sen oppimiseen, miten binääriluvut toimivat, ei kuitenkaan tarvita tietokonetta. Riittää, kun koossa on joukko innostuneita ihmisiä ja nivaska pahvikortteja, joihin on kirjattu binäärisysteemin lukuja – 1, 2, 4, 8, 16… Se onko kortin numero näkyvissä vai ei määrittelee saako se arvon 1 vai 0.

Pahvikorttien lisäksi binäärejä voi ajatella monen arkipäivän esimerkin kautta. Jos syntymäpäiväkakkuihin saisi kynttilöitä binäärilukuina, montako ja minkälaisia niitä tarvittaisiin syntymäpäivänäsi?

Tietokoneella oleva tieto ei kuitenkaan näyttäydy meille ykkösinä ja nollina, vaan erilaisina kuvina, jotka rakentuvat pikseleistä. Sitäkin voi kokeilla helposti kaverin kanssa (ks. video yllä).

Lisää CS Unplugged -esimerkkejä ja videoita löytyy osoitteesta: csunplugged.org