Arkistoitu

Mistä maailma on syntynyt?


Kysy tutkijalta / - 08.08.2013

Kysymykset maailmankaikkeuden synnystä askarruttavat Luovan lukijaa. Kosmologi Kari Enqvist valottaa vastauksessaan tieteellistä selitystä maailmankaikkeuden alkuperästä.

Linnunrata. Kuva: Robert Hensley / Flickr.com (Creative Commons).

Eri kulttuurit ja uskonnot kertovat maailmankaikkeuden synnystä tarinoita, jotka voivat tuntua ristiriitaisilta nykytieteen tarjoaman käsityksen kanssa.

Eräs Luovan lukija kysyy aiheeseen liittyen: _“Onko niin, että
maailmankaikkeuden synnystä on hyvin monenlaisia teorioita?”_ Lukija on myös on miettinyt tietääkö pohjimmiltaan kukaan totuutta siitä, mistä maailma on syntynyt. Kysymyksiin vastaa akatemiaprofessori Kari Enqvist:

“Maailmankaikkeuden synnystä on monenlaisia uskonnollisia käsityksiä mutta tieteellisiä teorioita tällä hetkellä oikeastaan vain yksi, Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria. Sen mukaan maailmankaikkeus on alkanut laajeta ja kehittyä hyvin kuumasta tiheästä alkutilasta. Tällä ns. alkuräjähdysteorialla ei ole vakavasti otettavia tieteellisiä kilpailijoita, joskin yleistä suhteellisuusteoriaa on pyritty myös laajentamaan. Sille on myös yritetty etsiä vaihtoehtoja, toistaiseksi turhaan.

Täydellistä varmuutta ei tieteessä voida saavuttaa vaan teoriamme ovat aina vain parhaiten havaintoihin sopivia arvauksia. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö yhtä ‘totuutta’ maailmankaikkeuden synnystä olisi olemassa – me emme vain tiedä varmasti, mikä se on.

Alkuräjähdysteoria eroaa vaikkapa uskonnollisista maailmanselityksistä siten, että se on matemaattisesti muotoiltu ja sisäisesti ristiriidaton siinä missä uskonnolliset selitykset ovat pelkästään sanallisia ja usein käsitteellisesti ristiriitaisia.”

Kari Enqvist
akatemiaprofessori, teoreettinen fysiikka, Helsingin yliopisto


Kommentoi [2]

Onko sähkövirran avulla mahdollista tehdä jokin aine diamagneettiseksi samalla tapaa kun rauta kappale voidaan tehdä ferromagneettiseksi

— juuso · 14 12 2013 - 20:03 · #

Kiitos kysymyksestä, Juuso! Luova välittää sen eteenpäin asiantuntijalle, palaamme asiaan vastauksen saatuamme.

Iloista joulunaikaa!

— Luova · 19 12 2013 - 09:41 · #

Textile ohje