Arkistoitu

Biologi oli lähellä singahtaa avaruuteen


Euroopan avaruusjärjestö ESAn astronauttivalinnan viimeisessä vaiheessa oli mukana Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, biologi Jussi Lehtonen. Hän selviytyi kärkikymmenikköön 8500 hakijan joukosta.

Uudet astronautit tulevat työskentelemään kansainvälisellä avaruusasemalla ja suorittamaan tieteellisiä kokeita Kolumbus-laboratoriossa. Hakijoiden fyysinen ja psyykkinen terveys testattiin perusteellisesti.

Astronautin täytyy tulla toimeen porukassa, sillä asemalla ollaan yleensä puoli vuotta yhtäjaksoisesti ahtaissa oloissa.

Biologian ohella Lehtonen on opiskellut tähtitiedettä sekä suorittanut matematiikan ja fysiikan sivuaineopinnot.

Hakijoilta edellytettiin tutkija- insinööri-, tai lentäjätaustaa, sillä työ asemalla on pitkälti tutkimustyötä, vaikka kaikki osallistuvat myös huoltotöihin.

Painottomuuden vaikutusta ihmiskehoon voidaan tutkia vain avaruudessa. Tätä tietoa tarvitaan esimerkiksi pitempiin lentoihin valmistauduttaessa. Painottomuus aiheuttaa lihas- ja luukatoa. Avaruudessa on myös paljon enemmän säteilyä kuin maassa.

Työ astronauttina oli Lehtoselle poikavuosien haave, joka oli yllättäen muuttua todeksi. Eräs hänen vahvuutensa oli ammattisukeltajan pätevyys.

Avaruudessa ja vedenalaisessa maailmassa on paljon yhtäläisyyksiä. Työskentely-ympäristö on painottomuuden takia melko samanlainen ja riskienhallintakykyä vaaditaan. Astronauttien koulutus tapahtuukin osittain sukelluksen parissa.

Väitöskirjan teko jatkuu

Lehtonen on palannut evoluutiobiologian alaan kuuluvan väitöskirjansa pariin. Työ käsittelee sukupuolten sekä lisääntymisen ja jälkeläistenhoidon evoluutiota. Keskeisenä tutkimuskohteena on jälkeläisten hoitovastuun jakautuminen koiraiden ja naaraiden kesken.

Olen motivoitunut väitöstyön tekemiseen, mutta haave avaruuteen pääsemisestä ei ole haudattu. Nyt tiedän, että minulla on siihen tarvittavat valmiudet.

Teksti ja kuva: Kirsikka Mattila, Helsingin yliopiston verkkotoimitus


Kommentoi

Textile ohje