Arkistoitu

Mitä hajusuola on?


Kysy tutkijalta / - 29.04.2008

Mitä on vanhan ajan hajusuola, jolla virvoitettiin pyörtyneitä? Toimiiko se oikeasti?

Kuva: Eveliina Salo

Hajusuolalla tarkoitetaan useinmiten kalkin ja jonkin ammoniumsuolan seosta. Ammoniumsuoloina käytetään yleensä ammoniumkloridia (eli salmiakkia) tai ammoniumkarbonaattia. Joskus hajusuolaan lisätään myös hajuvettä, miellyttävämpää tuoksua antamaan.

Hajusuolan aikaisempi käyttö tajuttomien elvytetyksessä perustuu siihen, että kun yllämainittuja aineita sekoitetaan, muodostuu vähitellen ammoniakkikaasua. Kun kaasu vapautuu pullosta ja joutuu tajuttoman hengitysteihin, se ärsyttää nenän ja keuhkojen limakalvoja, jolloin hengittämistä säätelevät lihakset alkavat toimia nopeammin. Näin elvytettävän aivot saavat enemmän happea, ja taju saattaa palata. Hajusuolaa ei kuitenkaan käytetä lääketieteessä enää nykypäivänä.

Judit Csikós, tutkija
Kemian laitos, Helsingin yliopisto


Kommentoi vastausta tai kysy uusi kysymys [2]

Hajusuolaa käytetään tajuttoman herättämiseen. Se on kalkin ja jonkin sopivan ammoniumsuolan (yleensä ammoniumkloridin tai ammoniumkarbonaatin) kiinteä seos. Hajusuolassa voi olla myös hajuvettä.

Hajusuolan elvyttävä vaikutus perustuu seoksessa vähitellen muodostuvaan voimakkaanhajuiseen ammoniakkikaasuun. Hajusuolaa sisältävä pullo laitetaan tajuttoman nenän alle. Ammoniakkikaasu ärsyttää nenän ja keuhkojen limakalvoja. Se laukaisee refleksin, jossa hengittämistä säätelevät lihakset toimivat nopeammin. Tajuttoman aivot saavat tällöin enemmän happea ja hän saattaa palata tajuihinsa.

Nykylääketieteessä hajusuolaa ei käytetä.

— korppu68 · 16 09 2008 - 11:46 · #

Mistä voin ostaa suomessa
hajuolaa itselleni’kiitos. alpo

— alpo vanhatalo · 6 10 2011 - 19:33 · #

Textile ohje