Arkistoitu

Mathversumissa tutustutaan matikkaan ja taiteeseen


Mihin matikkaa tarvitaan? Vai tarvitaanko sitä mihinkään? Mathversum-virtuaalikerhossa pääset selvittämään, mistä kaikkialta matikkaa oikeastaan löytyykään.

Matikkakerhon logona on puumainen fraktaali. Fraktaalit ovat matemaatikkojen kehittämiä kuvioita.

Matikkaa löytyy melko yllättävistäkin paikoista. Jo perusarkitoiminnoista suoriutumiseen tarvitaan paljon matikkaa, puhumattakaan siitä, mitä kaikkea sen avulla matemaatikot ovat selvittäneet.

Matikan avulla on voitu esimerkiksi mallintaa kaukana avaruudessa pyöriviä asteroideja, joita olisi turhan kallista mennä tutkimaan paikan päälle, tai kehittää lääketieteellisiä kuvantamismenetelmiä, jotka mahdollistavat tarkat röntgenkuvat vähentäen samalla ihmisten saaman säteilyn määrää.

Myös taiteessa on hyödynnetty paljon matikkaa. Esimerkiksi kultaista leikkausta on käytetty jo ainakin antiikin Kreikasta lähtien kuvien ja maalausten asettelussa, sillä sen ansiosta kuvat näyttävät esteettisesti kauniilta.

Matematiikan avulla on saatu luotua myös aivan uutta taidetta, esimerkiksi äärettömän pieniä yksityiskohtia sisältäviä fraktaaleja tai jaksottomia laatoituksia mahdollistavia Penrosen laattoja.

Mathversum-matikkakerhossa tutustutaan tänä keväänä tarkemmin taiteessa esiintyvään matematiikkaan.


Kerhonohjaajina toimivat Jenni ja Emma. Kuva: Juulia Lahdenperä.

Mikä ihmeen Mathversum?

Mathversum on virtuaalinen matikkakerho, jossa yritetään löytää vastauksia kysymykseen, missä kaikkialla matikkaa oikeastaan onkaan. Virtuaalisuus mahdollistaa sen, että voit osallistua kerhoon ajasta ja paikasta riippumatta. Kerhoon osallistuminen on maksutonta.

Kevään 2016 kerhokokonaisuus starttaa maanantaina 4.4. ja jatkuu siitä eteenpäin kuuden viikon ajan. Kerhon ollessa käynnissä kerhosivustolla julkaistaan viikottain kerhovideo, jossa alustetaan lyhyesti kyseisen viikon aiheesta sekä annetaan ohjeet oman tutkimustehtävän suorittamiseen.

Voit tutustua vanhoihin kerhovideoihin Mathversum kerhon nettisivustolla.

Ilmoittaudu mukaan nyt!

Ilmoittaudu mukaan kerhoon torstaihin 24.3. mennessä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen löytyvät täältä.

Mathversum-kerhon järjestää Summamutikka-keskus, joka on osa Helsingin yliopiston LUMA-keskusta.


Kommentoi

Textile ohje