Arkistoitu

Joulukalenterin 22. luukku: Joulukinkku


Joulukalenteri / Luova pulma - 22.12.2015

Joulukinkku on perinteinen joulupöydän herkku, jota jo tänään saatetaan monessa kodissa valmistaa. Usein kinkkua on nautittu loppiaiseen saakka, milloin sen rippeistä on perinteisesti tehty hernekeittoa. Miten ihmeessä kinkku voi säilyä niin pitkään?

Kuva: Wikimedia Commons.

Miksi joulukinkku voi säilyä jopa yli viikon valmistamisen jälkeen?

Vastaa oikein Luovan joulukalenterin 22. pulmaan ja osallistut leffalippuarvontaan.

Oikea vastaus: kinkku säilyy suolauksen ansiosta.


Luovan joulukalenterin luukut aukeavat joka päivä aattoon asti. Toisen, kolmannen ja neljännen adventin sekä joulun pyhien jälkeen arvotaan kaikkien viikon kysymyksiin oikein vastanneiden kesken leffalippuja.


vastauksia [7]

Koska kinkku on suolattu.

— 22 12 2015 - 08:53 · #

Suolauksen vuoksi.

— 22 12 2015 - 09:05 · #

laadukas raaka-aine, kypsentäminen ja vahva suolaus

— 22 12 2015 - 15:28 · #

Kinkku on usein suolattu, voimakas suolaus sitoo elintarvikkeessa olevan veden sellaiseen muotoon, etteivät mikrobit pysty lisääntymään.

— 22 12 2015 - 19:12 · #

Siinä on niin paljon suolaa.

— 22 12 2015 - 20:27 · #

Suolaamisen avulla.Suola säilöö elintarvikkeen vetämällä sen soluista vettä ja väkevöittämällä liemen mikrobitoimintaa ehkäiseväksi.

— 22 12 2015 - 22:14 · #

Mustikat säilyy jopa vuoden kuivattuna. Lapissa syödään kuivattua poronlihaa. Norjassa roikkuu kapakala pihalla. Kait maar kinkun suola pitää lihaosaa pitempään kuivana, kun imee kosteutta ja kait maar siks on syötävää pidempään kuin vastalypsetty maito.

— 23 12 2015 - 00:51 · #