Arkistoitu

Päivän sana: biomimetiikka


Biotekniikan teemaviikon viimeisenä päivänä syvennytään biomimetiikkaan.

Kuvan tekijä: Pekka Isometsä

Biomimetiikka on biologiaa ja teknologiaa hyödyntävä monitieteellinen tutkimusala, joka pyrkii ratkaisemaan käytännön ongelmia ottamalla mallia luonnossa esiintyvistä rakenteista, toiminnoista ja materiaaleista.

Biomimetiikan idea perustuu siihen, että luonnolla on ollut miljoonia vuosia aikaa kehittää soveltuvia ratkaisuja evoluution avulla ja siten niistä on kehittynyt optimoituja ja tehokkaita. Tutkijalla ei ole vastaavaa aikaa kehittää ratkaisujaan, siten tutkijan kannattaa omien yritelmiensä sijaan ottaa mallia luonnosta, jos siellä on ratkaisu tarjolla.

Biomimetiikan ajattelumallia on hyödynnetty monissa teknisissä ratkaisuissa aina nanomittakaavasta pilvenpiirtäjiin. Esimerkiksi tupakan mosaiikkiviruksen kestävästä rakenteesta on otettu mallia nanokuitujen valmistuksessa ja lintujen siipien rakenne on auttanut nopeampien lentokoneiden rakentamisessa.

Lähteet:

Tällä viikolla 12.-18.10. vietetään Euroopan biotekniikan teemaviikkoa. Suomessa Biotekniikan teemaviikkoa koordinoi Suomen Bioteollisuus ry (FIB). Ensimmäisen kerran teemaviikko järjestettiin vuonna 2013. Viikon tavoitteena on käydä keskustelua biotekniikasta ja tuoda esille sen mahdollisuuksia niin Euroopassa kuin Suomessakin. Luovassa syvennytään teemaan selittämällä päivittäin jokin alan käsite tai termi.


Kommentoi

Textile ohje