Arkistoitu

Suomen ensimmäinen satelliitti laukaistaan taivaalle


Suomi saa loppuvuodesta ensimmäisen satelliittinsa maapallon kiertoradalle, kun nanosatelliitti Aalto-1 laukaistaan Falcon 9 -raketin mukana taivaalle.

Kuvassa projektinvetäjä Jaan Praks esittelee Aalto1 satelliitin mallia lukiolaisille.

Nanosatelliitti Aalto-1:n lentomallia valmistellaan parhaillaan. Tämän jälkeen edessä on vielä viimeiset testaukset ennen matkaa kiertoradalle. Tätä lopullista lentomallia on edeltänyt useita eri tavoin testattuja versioita, joista ensimmäinen oli opiskelijoiden rakentama pahvinen malli.

Lentomallin rakentumista voi seurata Twitterissä twitter.com/aaltoone ja Facebookissa facebook.com/AaltoSatellites

Aalto-1 on rakennettu sekä suunniteltu kokonaan Suomessa ja pääasiassa opiskelijavoimin. Vuonna 2010 alkaneessa opiskelijaprojektissa on ollut mukana yhteensä yli 80 opiskelijaa ja satelliittiin liittyen on kirjoitettu kymmeniä opinäytetöitä.

Kyseessä on laaja yhteistyöhanke, jossa on mukana suomalaista avaruusosaamista myös muista yliopistoista ja teollisuudesta. VTT:n kehittämää uudenlaista spektrometrilaitetta käytetään ympäristön kaukokartoittamiseen ja Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijoiden rakentama säteilymittaria säteilymittauksiin. Aalto-1 testaa myös Ilmatieteen laitoksen kehittämää sähköstaattista plasmajarrua kiertoradan alentamiseksi.


Kuvassa avaruuteen lähtevää satelliittia valmistetaan puhdastilassa.

Maitopurkin kokoinen

Aalto-1 satelliitti on hieman maitopurkkia suurempi ja painaa noin 3-4 kiloa. Se perustuu CupeSat -standardiin useiden muiden pienten satelliittien tavoin. Standardi määrittelee satelliitin ulkoisia ominaisuuksia ja se on Kalifornian teknillisen yliopiston ja Stanfordin yliopiston kehittämä.

Nanosatelliitit ovat satelliiteiksi yksinkertaisia sekä edullisia, mikä selittää varmasti osittain niiden yleistymistä. Esimerkiksi suuri osa sähköistä osista on tuttuja kulutuselektroniikasta ja osia voi tilata verkkokaupasta.

Haluatko tutustua satelliittiin ja projektiin tarkemmin?
Osa osaa 1.10 järjestettävään maksuttomaan Dyna-miittin, jonka aiheena on Aalto-1 satelliitti. Lisätietoa miiitistä sekä ilmoittautumislomakkeen löydät Dyna-miittien tapahtumakalenterista

Outi Haatainen Artikkelin kirjoittaja Outi Haatainen aloittelee jatko-opintojaan kemian opetuksesta Helsingin yliopistolla. Hän on utelias keittiökemisti, joka rakastaa kaikenlaisia tarinoita niin kirjoissa, elokuvissa kuin peleissä.