Kysymys simasta
Perinteinen vappujuoma sima on pohdituttanut lukijaamme Joelia. “Mikä saa simassa rusinat nousemaan pinnalle ja miksi sima on vasta silloin valmista juotavaksi?”
Perinteinen vappueväs sima ja tippaleipä. Kuva: uudelleen rajattu Makon kuvasta (CC BY 2.0)
Kysymyksiin antaa vastaukset elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistosta:
“Yleensä ajatellaan, että sima valmistuu lisätyn hiivan avulla, joka käyttää siman sokerin hiilidioksidiksi ja alkoholiksi. Kuitenkin, myös rusinoiden pinnalla on runsaasti villihiivoja, jotka nekin pystyvät käyttämään sokeria samalla lailla kuin leivinhiivakin.
Koska hiivan tarvitsemaa sokeria löytyy sekä simasta että rusinoiden sisältä, hiilidioksidikaasua syntyy ja vapautuu paitsi juomaan (jonne se liukeneekin paineessa ja aiheuttaa siman kuplimisen, kun pullo avataan), myös rusinoiden sisälle.
Tämä rusinoiden sisällä vapautuva kaasu ei pääse karkuun vaan pysyy rusinoiden sisällä ja pullistaa ne pieniksi ilmapalloiksi, jotka sitten kohoavat nesteen pinnalle. Yleensä tätä pidetään merkkinä siitä, että simaan on syntynyt riittävästi hiilidioksidikaasua ja sima on valmista.”
Anu Hopia, elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.
Onko sinulla kysymys luonnontieteistä, matematiikasta tai teknologiasta, johon haluaisit vastauksen asiantuntijalta?
Lähetä kysymyksesi Luovaan, niin pyydämme alan asiantuntijaa vastaamaan. Vastaukset julkaisemme aina Kysy tutkijalta -palstalla.