Arkistoitu

Ikkuna koiran mieleen


Jokainen koiranomistaja lienee joskus pohtinut, mitä Rekun päässä liikkuu. Välillä tuntuu, ettei mitään ja välillä se keksii todella neuvokkaitakin kepposia. Suomalaistutkijat ovat kehittäneet uuden eläinystävällisen tutkimusmenetelmän koirien aivojen sähköisen toiminnan seuraamiseen.

Nyt sekin on tutkittu, koira katselee lajitoveriensa kuvia mielellään. Kuva: Kristian Törnqvist, näytön kuva, jota koira katsoo: Sanni Somppi.

Suomalaistutkijat ovat kehittäneet ensimmäisenä maailmassa tieteellisiin tutkimuksiin soveltuvan menetelmän, jolla koirien aivojen sähköistä toimintaa voidaan seurata täysin eläinystävällisesti. Sen avulla saadaan entistä tarkempi käsitys koiran mielenmaisemasta.

Uudessa menetelmässä koirien EEG:tä, eli aivosähkökäyrää, mitataan ihon pinnalle laitettavilla antureilla. Anturit ovat samoja, joita käytetään vauvojen EEG-mittauksissa.

Aikaisemmin eläinten aivosähkökäyrän mittaamiseen on käytetty kallon- tai ihonalaisia antureita. Silloin eläimille on jouduttu antamaan rauhoittavia aineita tai niiden liikkumista on rajoitettu.

Uudessa, kivuttomassa menetelmässä koirat opetetaan makupaloilla palkiten pysymään mittausten ajan paikallaan ja nojaamaan pehmustettuun leukatukeen. Niitä ei kytketä kiinni, eikä niiden liikkumista muutenkaan rajoiteta.

Menetelmän etuna on paitsi eläinystävällisyys, myös tutkimuksen monipuolistuminen. Kun koirat ovat hereillä ja vapaina, saadaan uudenlaisia tilaisuuksia kurkistaa niiden kokemusmaailmaan.

“Tulokset auttavat ymmärtämään sitä, mikä eläinten mielen toiminnassa on samanlaista ja mikä erilaista kuin ihmisillä”, sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta.

“Tämä tuottaa uutta tietoa myös ihmisen mielestä ja sen evoluutiosta. Tulevaisuudessa se voi auttaa myös paremmin ymmärtämään ja parantamaan mielen toiminnan ongelmia sekä eläimillä että ihmisillä.”

Tuoreimmassa tutkimuksessa koirille esitettiin tietokoneen näytöllä ihmisten ja koirien kuvia. EEG-mittaus osoitti, että kuvia katsovien koirien aivoaaltojen toiminta muuttui vastaavalla tavalla kuin ihmisillä silloin, kun ihmiset keskittyvät katsomaan kuvia.

Jo aikaisemmin sama tutkimusryhmä on osoittanut katseenseurannan avulla, että koirien katse kohdistuu kuvissa ennen kaikkea silmiin ja muihin merkityksellisiin kohtiin ja ne katsovat mieluiten toisten koirien kuvia.

EEG-menetelmän koirien havaintomaailman tutkimiseen ovat soveltaneet tutkijat Heini Törnqvist, Sanni Somppi ja Miiamaaria Kujala kollegoineen Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa, yhteistyössä käyttäytymistieteellisen tiedekunnan ja Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun kanssa.