Arkistoitu

Matematiikka on George Hartin veistosten sielu


Otaniemessä Aalto-yliopistossa huhtikuussa vieraillut amerikkalainen matemaatikko ja kuvanveistäjä George Hart haluaa kertoa matematiikan kauneudesta suurelle yleisölle. Hartin geometristen veistosten ytimessä vaikuttavat matemaattiset periaatteet.

George Hartin teoksissa yhdistyvät taide ja matematiikka. Kuva: Taina Hyppölä (Aalto Yliopisto).

George Hart on rento esiintyjä, joka osaa ottaa yleisön omakseen. Hän suhtautuu intohimoisesti aiheeseensa ja puhuu rakkaudestaan matematiikkaan. Ilmeikkäät kädet piirtävät ilmaan kuvioita, kun hän esittelee veistoksiaan, kuvailee työtapojaan ja kertoo inspiraation lähteistä.

”Teokseni ovat sekä taidetta että matematiikkaa”, sanoo Hart. Kolmiulotteista geometriaa hyödyntävissä teoksissa tasapaino ja symmetria yhdistävät silmää miellyttävän muodon matematiikkaan.

Moderni teknologia mukana luovassa työssä

Hartin veistokset koostuvat jopa sadoista osista. ”Pidän käsillä tekemisestä”, hän myöntää. Hart käyttää luovasti monenlaisia materiaaleja: paperia, pahvia, puuta, metallia, ja esimerkiksi CD-levyjä.

Perinteisen käsityön lisäksi hän hyödyntää runsaasti tietokonesuunnittelua ja uutta teknologiaa, kuten laser- ja plasmaleikkureita ja 3D-printtereitä teostensa toteuttamiseen.

Math is cool!

Hartin mielestä matematiikka on paljon rikkaampaa ja luovempaa, kuin mitä kouluissa ehditään opettaa. Hän tekee työtään herättääkseen jokaisessa pienen kiinnostuksen kipinän matematiikkaa kohtaan.

Hartin mukaan valmis taideteos on tärkeä, mutta sen herättämät ajatukset ja innostus ovat vieläkin tärkeämpiä.

Lisätietoa Hartin veistoksista löytyy hänen kotisivuiltaan osoitteesta www.georgehart.com.

Maija Pollari on molekyylibiologi, joka tanssii flamencoa, kiipeää puuhun aina tilaisuuden tullen ja seikkailee mielellään kirjojen ja roolipelien maailmoissa.